11. luukku – Kuinka huomioida kosteudenhallinta rakennushankkeessa?

Vahasen joulukalenteri kertoo, mitä olet aina halunnut tietää rakennetusta ympäristöstä

Mitä sinä olet aina halunnut tietää rakentamisesta, rakennetusta ympäristöstä, akustiikasta, talotekniikasta, energianhallinnasta, arkkitehtuurista, putkiremonteista, kaupunkikehityksestä, sisäilmasta, betonista, lisärakentamisesta, oppimisympäristöistä, kuntotutkimuksista….? Vastaamme Vahasen joulukalenterissa usein esitettyihin kysymyksiin. Luvassa on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä muutama jouluinen yllätys. Laita kalenterimme seurantaan, sisältöä julkaistaan joulukuun jokaisena päivänä jouluaattoon saakka.

Mitä kosteudenhallintakoordinaattori tekee rakennushankkeessa?

Rakennusluvallisille hankkeille on tullut uusia kosteudenhallintaan liittyviä vaatimuksia ja ohjeita parin viime vuoden aikana. Kosteus- ja homevauriot ovat olleet laajasti esillä jo pidemmän aikaa, ja nämä uudistukset ovat osa työkalupakkia, joilla pyritään varmistamaan kosteudenhallinnan huomioiminen rakennushankkeissa riittävällä tasolla ja estämään kosteusvaurioiden syntymistä.

Kosteusasetuksen mukaan rakennusluvallisissa hankkeissa tulee nimetä hankkeen kosteudenhallintaa valvova henkilö, kosteudenhallintakoordinaattori, joka toimii rakennuttajan edunvalvojana. Kosteudenhallintakoordinaattori nimetään hankkeen rakennuslupaa haettaessa.

Kosteudenhallintakoordinaattori voi tulla mukaan rakennusprojektiin suunnitteluvaiheessa ennen varsinaista rakentamisvaihetta. Tällöin hän varmistaa, että suunnitelmat ovat riittävän yksityiskohtaisia, kosteusteknisesti toimivia ja työmaalla toteutettavissa, jotta rakennuksesta tulee kosteusteknisesti toimiva kokonaisuus.

Rakennusvaiheessa kosteudenhallintakoordinaattori seuraa kosteudenhallinnan suunniteltua etenemistä. Hän varmistaa muun muassa, että rakennusmateriaalit ja keskeneräiset rakenteet sääsuojataan sekä seuraa sisävalmistusvaiheessa, että olosuhteet kosteusherkkien materiaalien asennukselle ovat kunnossa. Tarvittaessa koordinaattori opastaa ja ohjaa työmaata esimerkiksi päällystettävyysmittauksissa.

Kosteudenhallintakoordinaattori voi tarvittaessa olla mukana myös kosteudenhallintaan liittyvien asiakirjojen ja suunnitelmien, kuten kosteudenhallintasuunnitelma, tekemisessä ja tarkastamisessa.

Kysymykseen vastasi:

Petri Mannonen
Asiantuntija
Vahanen Rakennusfysiikka Oy
040 501 0901
petri.mannonen@vahanen.com

Hankkeen kosteudenhallinta kuntoon ammattitaidolla ja kokemuksella

Rakennusvalvonnat suosittelevat kosteudenhallintaan Kuivaketju10-toimintamallia. Kuivaketju10 kattaa koko rakentamisen prosessin alkaen suunnittelusta rakentamiseen sekä rakennuksen vastaanottoon ja käyttövaiheeseen. Kuivaketju10-mallissa keskeisessä roolissa on kosteudenhallintakoordinaattori, joka seuraa, ohjaa ja opastaa koko rakennusprosessin ajan. Rakennushankkeeseen ryhtyvän tuleekin kiinnittää kosteudenhallintakoordinaattori, tai lyhemmin kosteuskoordinaattori, jo hankkeen alkumetreillä.

Lue lisää kosteudenhallintakoordinaattori-palvelustamme!

Voimmeko olla jotenkin avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin otamme pikimiten yhteyttä. Huomioithan, että emme palvele yksityisasiakkaita.