15. luukku – Kuinka paljon ääntä saa kuulua asunnosta toiseen?

Vahasen joulukalenteri kertoo, mitä olet aina halunnut tietää rakennetusta ympäristöstä

Mitä sinä olet aina halunnut tietää rakentamisesta, rakennetusta ympäristöstä, akustiikasta, talotekniikasta, energianhallinnasta, arkkitehtuurista, putkiremonteista, kaupunkikehityksestä, sisäilmasta, betonista, lisärakentamisesta, oppimisympäristöistä, kuntotutkimuksista….? Vastaamme Vahasen joulukalenterissa usein esitettyihin kysymyksiin. Luvassa on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä muutama jouluinen yllätys. Laita kalenterimme seurantaan, sisältöä julkaistaan joulukuun jokaisena päivänä jouluaattoon saakka.

Kuinka paljon ääntä saa kuulua asunnosta toiseen? Mikä on normaali asumisen ääni?

Lähestytään ongelmaa ensin teknisin hallintakeinoin: Kahden asunnon välisen ääneneristävyyden vähimmäisvaatimus on ilmoitettu Ympäristöministeriön asetuksessa rakennuksen ääniympäristöstä. Sen täyttyminen voidaan todentaa ääneneristävyysmittauksella ISO 16283 -standardin mukaan. Vanhemmissa rakennuksissa käytetään rakennus- tai muutoslupavuoden mukaista lainsäädäntöä.

Ääneneristävyyden vähimmäisvaatimus ei kuitenkaan takaa, että naapurista ei kuulu mitään ääniä, mutta esimerkiksi seinän takaisesta tavanomaisesta puheesta ei pitäisi saada selvää. Teknisesti olisi mahdollista rakentaa myös täysin hiljaisia asuntoja, mutta tähän vaadittavaa lisäkustannusta ei ole nähty kokonaisuuden kannalta järkeväksi.

Jos asiaa tarkastelee ihmisten häiriintymisen kokemuksen kannalta: Äänen häiritsevyys ei riipu pelkästään äänitasosta (”äänen voimakuudesta”), vaan myös äänen laadulliset ja aikavaihtelun ominaisuudet sekä ihmisen itsensä tekemä tulkinta äänestä vaikuttavat kokemukseen. Viimeksi mainittuja psykologisia tekijöitä ovat mm. äänen tunnistettavuus ja hallittavuus sekä sen herättämät muistot ja asenne äänen aiheuttajaa kohtaan.

Taloyhtiöissä normaalit asumisen äänet ovat sallittuja. Se, mikä lasketaan normaaleiksi asumisen ääniksi, on lopulta yhteiskunnan arvokysymys. Esimerkiksi yöaikainen sairaana olevan vauvan itku on hyväksyttävämpää kuin juhlien jatkojen aamuyön karaoke, vaikka äänien häiritsevyys olisi sama. Yksikäsitteisen rajan veto on monesti vaikeaa, sillä sallittavuuteen vaikuttaa äänen ominaisuuksien lisäksi äänen syy, tahallisuus, vuorokauden aika, toistuvuus ja niin edelleen. Äänianalysaattori ei siis anna lopullista vastausta kysymykseen, häiritsenkö naapuriani liikaa.

Kysymyksen vastasi:

Ville Veijanen
Toimitusjohtaja
Vahanen-Halme Acoustics Oy
044 5549313
ville.veijanen@vahanen.com

Onko hankkeessasi tarve akustiikkasuunnittelulle tai ääneneristykselle?

Vahanen-Halme Acoustics Oy (ent. Arkkitehtitoimisto Alpo Halme) on maamme vanhin akustiikka-alan konsulttitoimisto. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti. Tarjoamme asiakkaillemme 55 vuoden kokemuksen tuoman suunnitteluosaamisen sekä uusimman teknologian mittaus- ja mallinnuspalvelut. Monipuolisen kokemustaustan omaava ketterä tiimimme taitaa niin pienet kuin suuretkin projektit kustannustehokkaasta perustekemisestä aina poikkeuksellisen vaativaan suunnitteluun. Tutustu palveluihimme!

Katso myös akustiikka-aiheiset blogikirjoituksemme:

Voimmeko olla jotenkin avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin otamme pikimiten yhteyttä. Huomioithan, että emme palvele yksityisasiakkaita.