16. luukku – Kuinka keskittyä oleelliseen taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisessa?

Vahasen joulukalenteri kertoo, mitä olet aina halunnut tietää rakennetusta ympäristöstä

Mitä sinä olet aina halunnut tietää rakentamisesta, rakennetusta ympäristöstä, akustiikasta, talotekniikasta, energianhallinnasta, arkkitehtuurista, putkiremonteista, kaupunkikehityksestä, sisäilmasta, betonista, lisärakentamisesta, oppimisympäristöistä, kuntotutkimuksista….? Vastaamme Vahasen joulukalenterissa usein esitettyihin kysymyksiin. Luvassa on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä muutama jouluinen yllätys. Laita kalenterimme seurantaan, sisältöä julkaistaan joulukuun jokaisena päivänä jouluaattoon saakka.

Kuinka keskittyä oleelliseen taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisessa?

Erään taloyhtiön osakas kertoi tyytyväisenä, kuinka heidän yhtiössään on panostettu energiatehokkuuteen.  Yhtiön ikkunat oli jo vaihdettu energiatehokkaammiksi ja rakennuksen julkisivun lisäeristämistä suunnitellaan.  Ikkunoiden vaihdolla saavutetaan osakkaan mukaan lähes 50 % säästöt lämmitysenergian kulutuksessa ja ulkovaipan lisäeristämisellä säästetään toiset 50 %.

Tilanne vaikuttaa yhtiön näkökulmasta siis erinomaiselta.  Jos kyseinen yhtiö löytää vielä lisää hyviä keinoja säästää lämmönkulutustaan, voi se ryhtyä tulevaisuudessa lämmön kuluttajasta lämmön myyjäksi. Vai onko näin kuitenkaan?

Osakkaan esittämät mittavat prosenttisäästöt perustuivat hänelle annettuun tietoon säästömahdollisuuksista. Näkemys siitä, mihin osuuteen kokonaiskulutusta esitetyt prosenttisäästöt kohdistuvat, on sen sijaan puutteellinen. Tällöin tieto siitä, kuinka paljon jo toteutetut ja suunnitellut toimenpiteet voivat todellisuudessa alentaa yhtiön lämmön kokonaiskulutusta, puuttuu.

Edellä esitetty ongelma on valitettavan yleinen suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä. Osakkailla ei ole riittävää tietoa siitä, mihin rakennukseen ostettu energia ja vesi vuoden aikana kuluu. Ei myöskään tiedetä, tapahtuuko toteutettujen säästötoimenpiteiden myötä odotettuja muutoksia energiankulutuksessa.

Rakennukseen ostetusta lämpöenergiasta kuluu keskimäärin n. 20-25 % lämpimän käyttöveden tuottamiseen.  Noin 30-35 % lämmöstä ”puhalletaan” ilmanvaihdon kautta ulos.  Monelle voi tulla yllätyksenä, että ulkoseinien sekä ikkunoiden lämpöhäviöiden osuus rakennukseen ostetusta kokonaislämpömäärästä on vain n. 25 %.

Kun tämän tiedon pohjalta arvioimme uudestaan ikkunaremonttien ja ulkovaipan lisäeristämisen säästövaikutuksia, onkin todellinen säästöpotentiaali kyseisille toimenpiteille keskimäärin vain runsaat 10 % rakennukseen ostetun lämpöenergian kokonaismäärästä.

Jos pystymme esimerkiksi alentamaan lämpimän ja kylmän veden kulutusta yhtiössä noin 20 %, säästämme vuositasolla keskimäärin yhtä paljon lämmitysenergiaa kuin edellä kuvatuilla ikkunanvaihdoilla ja ulkovaipan lisäeristämiselläkin. Tämän lisäksi säästämme samanaikaisesti myös vesikustannuksissa.

Olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden osalta tulisi ensisijaisesti panostaa kulutusseurannan tehostamiseen, olemassa olevien rakenteiden, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien oikeaan käyttöön sekä ennakoivaan ja säännölliseen huoltoon.  Laajempien energiatehokkuusinvestointien aika on vasta siinä vaiheessa, kun rakennuksen tekniikkaa tai julkisivuja joudutaan joka tapauksessa korjaamaan tai uusimaan laajamittaisemmin.

Kysymykseen vastasi:

Matti Hellgrén
Asiakaspalvelupäällikkö
Vahanen Monitoring Services Oy
050 533 7127
matti.hellgren@vahanen.com

Ota palveluidemme avulla niskalenkki energia-asioista

Fiksulla energiankäytöllä ja energiatehokkuudella voidaan saada aikaan paljon hyvää. Kiinteistö pysyy hyvässä kunnossa, sisäilma priimalaatuisena, laitteet ja vimpaimet toimivat kuten pitää, yllättäviltä korjauksilta vältytään ja kiinteistöjen energiakustannuksia voidaan pienentää jopa kymmeniä prosentteja.

Käy tutustumassa palveluihin!

Voimmeko olla jotenkin avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin otamme pikimiten yhteyttä. Huomioithan, että emme palvele yksityisasiakkaita.