17. luukku – Mikä on kuntoarvio ja kuinka usein se kannattaa tehdä?

Vahasen joulukalenteri kertoo, mitä olet aina halunnut tietää rakennetusta ympäristöstä

Mitä sinä olet aina halunnut tietää rakentamisesta, rakennetusta ympäristöstä, akustiikasta, talotekniikasta, energianhallinnasta, arkkitehtuurista, putkiremonteista, kaupunkikehityksestä, sisäilmasta, betonista, lisärakentamisesta, oppimisympäristöistä, kuntotutkimuksista….? Vastaamme Vahasen joulukalenterissa usein esitettyihin kysymyksiin. Luvassa on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä muutama jouluinen yllätys. Laita kalenterimme seurantaan, sisältöä julkaistaan joulukuun jokaisena päivänä jouluaattoon saakka.

Mikä on kuntoarvio ja kuinka usein se kannattaa tehdä?

Kuntoarvio on laaja, mutta yleisluonteinen kiinteistössä tehtävä asiantuntijatarkastus. Tarkastuksen tekee kolme asiantuntijaa, jotka edustavat rakennus- LVI- ja sähkötekniikkaa. Arviossa käydään (osin pistokokeina) läpi kaikki rakennuksen osat ja järjestelmät keräten tietoa kunnosta, huoltotarpeesta ja tulevien korjausten alustavasta aikataulusta. Kuntoarviossa selvitetään myös kiinteistön energiataloudellisuus sekä kiinnitetään huomiota turvallisuuteen ja terveellisyyteen.

Kuntoarvion tavoitteena on kunnossapidon suunnittelun lähtötietojen hankinta. Kiinteistön omistajalle tärkein osa arviota on usein sen yhteydessä laadittava 10 vuoden kunnossapitosuunnitelma eli PTS, johon on kirjattu kiinteistön kunnon säilyttämisen kannalta tärkeimmät korjaus- ja ylläpitotehtävät kustannusarvioineen. Lisäksi kuntoarviossa arvioidaan mm. korjaussuunnittelua varten tarvittavien kuntotutkimusten määrää ja aikataulua.

Uudelle kiinteistölle ensimmäinen kuntoarvio on suositeltavaa tehdä alle 10 vuoden iässä, ennen kaikkien rakentamisvaiheeseen liittyvien vastuiden raukeamista. Kun PTS on laadittu seuraavaksi 10 vuodeksi, on tätä suositeltavaa päivittää noin viiden vuoden välein. Osa päivityksistä voidaan tehdä hieman täyttä kuntoarviota suppeammalla tarkastelulla. Systemaattisella kunnon seurannalla kiinteistöllä on aina ajantasainen käsitys tulevista, tarkoituksenmukaisista huolto- ja korjaustöistä ja näiden kustannuksista. Ennakoiva kiinteistönpito mahdollistaa myös korjauksiin varautumisen ja usein myös toivotun jaksottamisen.

Kysymykseen vastasi:

Matti Herranen
Kehityspäällikkö
Vahanen Rakennusfysiikka Oy
040 8266 758
matti.herranen@vahanen.com

Ennakoiva kiinteistönpito ja korjauksiin varautuminen kannattaa

Jokaisella kiinteistöllä on edessään eri kokoisia investointeja ylläpitoon, korjaamiseen ja kiinteistön kehittämiseen. Fiksua on varautua ajoissa ja välttää turhia remontteja ja hallitsemattomia kustannuksia.

Lue lisää tutkimus- ja tarkastuspalveluistamme!

Voimmeko olla jotenkin avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin otamme pikimiten yhteyttä. Huomioithan, että emme palvele yksityisasiakkaita.