2. Luukku – Mikä on akustiikkalevyjen tarkoitus? Mihin ne käyvät, mihin ne eivät käy?

Vahasen joulukalenteri kertoo, mitä olet aina halunnut tietää rakennetusta ympäristöstä

Mitä sinä olet aina halunnut tietää rakentamisesta, rakennetusta ympäristöstä, akustiikasta, talotekniikasta, energianhallinnasta, arkkitehtuurista, putkiremonteista, kaupunkikehityksestä, sisäilmasta, betonista, lisärakentamisesta, oppimisympäristöistä, kuntotutkimuksista….? Vastaamme Vahasen joulukalenterissa usein esitettyihin kysymyksiin. Luvassa on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä muutama jouluinen yllätys. Laita kalenterimme seurantaan, sisältöä julkaistaan joulukuun jokaisena päivänä jouluaattoon saakka.

Mikä on akustiikkalevyjen tarkoitus? Mihin ne käyvät, mihin ne eivät käy?

Yleensä akustiikkalevyllä tarkoitetaan huoneen pinnoille asennettavaa ääntä vaimentavaa (”ääntä itseensä imevää”) huokoista tai rei’itettyä levyä. Niiden tarkoitus on parantaa huoneen akustiikkaa vähentämällä kaikuisuutta, taustahälyä ja ei-toivottujen äänten kantautumista tilan sisällä. Oikein toteutettu huoneakustiikka parantaa esimerkiksi kuunneltavan puheen selvyyttä ja tekee tilan äänimaisemasta rauhallisemman.

Omaan asuntoon akustiikkalevyjen asennus on mahdollista suorittaa itse, mikäli omat kädentaidot ovat riittävät. Levyjen kiinnitystapoja on useita liima- ja ruuvikiinnityksestä riippuvaan listaruudukkoon asennettaviin alakattoihin saakka. Erikoistuneet alakattoasennusliikkeet osaavat myös monimutkaisemmat asennustavat.

Akustiikkalevyt eivät kuitenkaan ole ratkaisu huoneesta toiseen huoneeseen seinän läpi siirtyvän äänen, kuten naapurista kuuluvan puheen, pysäyttämisessä. Tällöin puhutaan ääneneristyksestä, joka on seinä-, katto- tai lattiarakenteiden ominaisuuksista kiinni.

Kysymyksen vastasi:

Ville Veijanen
Toimitusjohtaja
Vahanen-Halme Acoustics Oy
044 5549313
ville.veijanen@vahanen.com

Onko hankkeessasi tarve akustiikkasuunnittelulle?

Vahanen-Halme Acoustics Oy (ent. Arkkitehtitoimisto Alpo Halme) on maamme vanhin akustiikka-alan konsulttitoimisto. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti. Tarjoamme asiakkaillemme 55 vuoden kokemuksen tuoman suunnitteluosaamisen sekä uusimman teknologian mittaus- ja mallinnuspalvelut. Monipuolisen kokemustaustan omaava ketterä tiimimme taitaa niin pienet kuin suuretkin projektit kustannustehokkaasta perustekemisestä aina poikkeuksellisen vaativaan suunnitteluun. Tutustu palveluihimme!

Katso myös akustiikka-aiheiset blogikirjoituksemme:

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin otamme pikimiten yhteyttä.