Vahasen joulukalenteri kertoo, mitä olet aina halunnut tietää rakennetusta ympäristöstä
Mitä sinä olet aina halunnut tietää rakentamisesta, rakennetusta ympäristöstä, akustiikasta, talotekniikasta, energianhallinnasta, arkkitehtuurista, putkiremonteista, kaupunkikehityksestä, sisäilmasta, betonista, lisärakentamisesta, oppimisympäristöistä, kuntotutkimuksista….? Vastaamme Vahasen joulukalenterissa usein esitettyihin kysymyksiin. Luvassa on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä muutama jouluinen yllätys. Laita kalenterimme seurantaan, sisältöä julkaistaan joulukuun jokaisena päivänä jouluaattoon saakka.
Vältä nämä 5 virhettä putkiremonttihankkeessasi
Linjasaneerauksissa tulee ottaa monia asioita huomioon ja asiantunteva kumppani on projektissa avuksi. Kerromme viisi tapaa mokata taloyhtiön putkiremontti sekä keinot näiden välttämiseen.
1. Korjataan kiinteistöä vasta pakon edessä
Putkiremontti jätetään usein viime tinkaan, jolloin on jo paniikki päällä ja vesivahinkoja tai muita ongelmia siellä sun täällä. Tällöin korjaukset tehdään kiireellä ja usein materiaaleissa säästetään. On myös kallista perustaa erikseen pienikin työmaaorganisaatio jokaista korjausta varten.
Taloyhtiön kannattaakin ennemmin tehdä hyvissä ajoin tarpeeksi pitkälle luotaavia suunnitelmia ja ryhtyä suunnittelemaan remonttia jo, vaikka mitään hälyttävää ongelmaa ei olisikaan. Tällöin jos jotakin akuuttia ilmenee, suunnitelmat ovat jo valmiina ja ongelmat voidaan korjata maltilla ja järkevästi tulevaisuuden hankkeita silmällä pitäen. Jos taloyhtiö harjoittaa suunnitelmallista kiinteistönpitoa, isotkaan remontit eivät tule yllätyksenä. Silloin on aikaa selvittää esimerkiksi lisärakentamismahdollisuutta, jolla rahoittaa remonttia.
2. Säästetään väärissä paikoissa
Putkiremontissa on aina kysymys hemskutin kalliista projektista, ja siksi tuntuu kummalliselta, että monessa taloyhtiössä unohdetaan kokonaan laatukriteerit ja mennään vain hinta edellä. Tämä koskee kaikkia hankintoja, niin hankkeeseen osallistuvia yrityksiä ja asiantuntijoita kuin materiaalivalintojakin. Säästöä haetaan jättämällä esimerkiksi projektinjohtaja tai muu vastuuhenkilö palkkaamatta. Kokonaisuus ei ole oikein kenenkään hallinnassa, ja silloin aika ja energia kuluvat vääriin asioihin. Alustavia tutkimuksia jätetetään tekemättä, ja sitten ihmetellään, kun remonttivaiheessa tuleekin yllätyksiä.
Taloyhtiöillä on usein houkutus ottaa halpa urakoitsija pyytämättä suosituksia vastaavista kohteista. Taloyhtiön koko ja putkiremontin laajuus vaikuttavat myös urakoitsijan valintaan. Urakoitsijan liikevaihdon ja tuloksen pitää olla suhteessa remontin hintaan. Ei myöskään kannata kitsastella pienissä materiaali- ja tarvikevalinnoissa, kuten vaikkapa vesikalusteissa tai saumalaastissa. Jos laasti päästää kalkin läpi ja uusi hana tiputtaa, se tietää reklamointia vuoden päästä, ja kuitenkin hintaero laadukkaampaan vaihtoehtoon per kylpyhuone on hyvin pieni!
3. Viestitään remontista yksipuolisesti julistamalla
Jos remontista viestiminen on taloyhtiön tai konsultin yksipuolista julistamista, osakkaita ei saada sitoutettua hankkeeseen. Jokainen osakas ja asukas ansaitsee tuntea tulleensa kuulluksi. Osakaskyselyt ja asukasillat toimivat hyvin silloin kun ilmapiiri on niin luottavainen, että riviosakaskin uskaltaa kysyä ja ilmaista mielipiteensä. Ehdotusten ja päätösten pitää olla läpinäkyviä ja hyvin perusteltuja.
Kun viestintä on hoidettu hyvin, hallitus saa työrauhan ja päätöksenteko yhtiökokouksessa on helppoa tai ainakin helpompaa. Tiedottamisen pitää olla vuorovaikutteista, selkeää ja säännöllistä, vaikka sitten toistettaisiin hyvin yksinkertaiselta tuntuvia asioita.
4. Remontti toteutetaan liian tiukassa aikataulussa
Asukkaita huolestuttaa, että remontin vuoksi joutuu asumaan pitkään muualla, ja siksi urakoitsijoilta vaaditaan lyhyttä huoneistokohtaista remonttiaikaa. Urakoitsijat ovat kyllä tehostaneet toimintaansa, mutta rajansa kaikella.
Liian tiukka aikataulu altistaa virheille, eikä se kestä mitään yllätyksiä. Osakkaille kerrottuun huoneistokohtaiseen remonttiaikaan pitää voida luottaa. Putkiremonttiin kannattaa varata se aika, minkä se hyvin tehden vaatii, jättää hötkyily pois ja rakentaa rauhassa laadukas lopputulos. Välillä saa yllättyä iloisesti, jos joku osuus sujuukin odotettua nopeammin. Mieluummin näin päin!
5. Ei luoteta valittuihin kumppaneihin
Yhteistyökumppaneita valittaessa kannattaakin olla epäluuloinen ja tarkistaa taustat ja referenssit, mutta kun ryhdytään tositoimiin, valituille tekijöille pitää antaa työrauha, ja sen jälkeen yhteistyön on perustuttava molemminpuoliseen luottamukseen. Jokaiselle pitää antaa mahdollisuus onnistua työssään sekä mahdollisuus korjata virheensä.
Luottamuksen ja työrauhan ilmapiiri ja asiallinen palaute johtavat yleensä parempaan lopputulokseen. Kun yhteistyökumppanit kokevat, että heidän ammattitaitoonsa luotetaan, syntyy vaistomainen halu venyä ja johdattaa projekti kunnialla loppuun. Jos vastassa on vain kiukuttelua ja uhkailua, projektista tulee kaikille osapuolille pakkopullaa. Hyvä henkilökemia antaa paljon anteeksi. Jos kemiat eivät toimi ja jok’ikistä yksityiskohtaa tarkastellaan suurennuslasilla, pienet jutut voivat jäädä kaivelemaan eikä isommista onnistumisistakaan muisteta iloita.
Kysymykseen vastasi:
Anne Pursiainen
Projektipäällikkö
Vahanen PRO Oy
044 768 8455
anne.pursiainen@vahanen.com
Onko putkiremontti ajankohtainen taloyhtiössänne?
Autamme taloyhtiötä putkiremontin sujuvassa läpiviemisessä. Olemme apunasi projektinjohdon, hankesuunnittelun, suunnittelun sekä projektinjohdon ja valvonnan asiantuntijana.
Lue lisää putkiremonttipalveluistamme!
Voimmeko olla avuksi?
Jätä yhteystietosi, niin otamme pikimiten yhteyttä.