7. luukku – Vieläkö tarvitaan ostoskeskuksia?

Vahasen joulukalenteri kertoo, mitä olet aina halunnut tietää rakennetusta ympäristöstä

Mitä sinä olet aina halunnut tietää rakentamisesta, rakennetusta ympäristöstä, akustiikasta, talotekniikasta, energianhallinnasta, arkkitehtuurista, putkiremonteista, kaupunkikehityksestä, sisäilmasta, betonista, lisärakentamisesta, oppimisympäristöistä, kuntotutkimuksista….? Vastaamme Vahasen joulukalenterissa usein esitettyihin kysymyksiin. Luvassa on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä muutama jouluinen yllätys. Laita kalenterimme seurantaan, sisältöä julkaistaan joulukuun jokaisena päivänä jouluaattoon saakka.

Vieläkö tarvitaan ostoskeskuksia?

Räntäsateessa rämpivä kansa osaa arvostaa katettua sisätilaa. Loppujen lopuksi kaikki haluavat elämänsä olevan mukavaa, helppoa ja sujuvaa, eikä tavaroiden hankkiminen poikkea tässä muusta elämästä. Kaikkea ei vielä voi hankkia kotisohvalla klikkailemalla, ja seuraavaksi helpointa on mennä paikkaan missä kaikki on helposti saavutettavissa miellyttävissä olosuhteissa. Pohjoismaissa onkin Euroopan suurimmat ostoskeskusneliöt per capita – silti huomattavasti vähemmän kuin USA:ssa. Yhä uusien ostosparatiisien avautuessa pääkaupunkiseudulle moni silti kysyy, onko näille kaikille tarvetta? Vieläkö näitä kannattaa rakentaa?

Tulevaisuuden ostoskeskus ei ole niinkään ”ostos”keskus kuin viihdekeskus. Maailmalla tämä on jo monessa paikassa todellisuutta, Suomessa ei ihan vielä. Meilläkin ravintolamaailmat ja entistä laadukkaammat ravintolakonseptit ovat jo vallanneet neliöitä perinteisiltä kauppakeskusliikkeiltä. Seuraavaksi ostoskeskus muuttaa konseptinsa elämyspaikaksi, jonkinlaiseksi sisähuvipuistoksi tai muuten selkeän teeman alle. On aivan mahdollista että johonkin huippusuosittuun ostoskeskukseen tulee vielä sisäänpääsymaksukin. Jokainen keskus profiloituu omanlaisekseen, on eri kohderyhmille suunnattuja keskuksia, joihin tullaan tarkoituksella viettämään aikaa. Siellä viidakossa, dinosaurusmaassa tai sirkuksessa seikkaillessa saa samalla hoidettua kaikki ostokset, nettiostosten sovittelut ja palautukset, ja lasten viikonloppuviihteen. Ja ilman lapsia suunnataan kenties mieluummin spa-paratiisiin tai urheiluteemaiseen keskukseen.

Tulevaisuudessakin meillä on siis ostoskeskuksia – ne vain eivät ole ihan sellaisia kuin tänään.

Kysymykseen vastasi:

Katia Salo
Myynti- ja kehitysjohtaja
Innovarch Oy
050 351 9063
katia.salo@innovarch.fi

Onnistuneita tiloja ja ympäristöjä

Innovarch on Suomen johtavia kaupan alan ja liikerakentamisen asiantuntijoita. Kokemuksemme takaa sen, että ymmärrämme kiinteistön merkityksen osana liikeideaa ja liiketoiminnan tarpeita. Seuraamme alan kehitystä ja kehitämme jatkuvasti palvelua monipuolisemmaksi. Nykyään liikerakentamisessa viihteellisyys on yhä tärkeämpi tekijä ja tiimissämme on myös vahvaa hotelli- ja viihderakentamisen osaamista.

Retail parkit ja Kauppakeskukset, niiden vuokralaismuutokset, laajennukset sekä toiminnan ja ilmeen uudistukset ovat vahvinta ammattitaitoamme. Päivittäistavarakaupan ketjujen kanssa työstämme tyyppimyymälöitä, sovitettuja suunnitelmia ja suuria hypermarketteja. Pitkäjänteisen yhteistyön myötä olemme sisäistäneet asiakkaiden liikekonseptin. Olemme yhdessä luomassa elävää hanketta, tarinaa.

Tutustu Innovarchin palveluihin!

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin otamme pikimiten yhteyttä.